Zwanger

Centering Pregnancy: Tell me and I forgot, teach me and I remember, involve me and I learn
Centering Pregnancy: vertel het me en ik vergeet het, onderwijs me en ik onthoud het, betrek me en ik leer het.

Wat is Centering Pregnancy

In plaats van de huidige (individuele) controles tijdens de zwangerschap wordt de zorg in tien bijeenkomsten aangeboden aan een groep van 8-12 zwangeren met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur. Tijdens deze bijeenkomsten worden de zwangerschapscontroles op een leuke en informele manier gecombineerd met voorlichting, interactieve leermethoden en gesprekken over wat jou en je mede-zwangeren bezig houdt tijdens de zwangerschap.

Actieve betrokkenheid

De bijeenkomsten beginnen met de medische controles. Je meet zelf je bloeddruk en gewicht en noteert deze in je zwangerschapsboek. Afgeschermd van de groep doet de verloskundige, tijdens dit  een op een moment, het uitwendig onderzoek; voelen van de buik en luisteren naar het hartje met de doptone. We gaan daarna verder in groepsverband: op een creatieve en interactieve manier bespreken we iedere bijeenkomst één of meerdere onderwerpen die aansluiten op de fase van je zwangerschap. Je partner en/of kinderen is/zijn welkom tijdens het eerste half uur van de bijeenkomst en je partner ook tijdens de bijeenkomst waarop de bevalling aan bod komt. daarnaast leer je automatisch vrouwen kennen die in hetzelfde schuitje zitten.

Waarom Centering Pregnancy

Een reguliere controle duurt 10 minuten. Na het bloeddruk meten en uitwendig onderzoek blijft er niet heel veel tijd over voor het geven van informatie en het beantwoorden van vragen. Bij Centering Pregnancy duurt een bijeenkomst 2 uur. Omdat de data vooraf bekend zijn, is dat vaak goed in te plannen met werk en/of oppas. In de 2 uur kunnen verschillende onderwerpen aan bod komen. Denk aan mogelijke kwalen, informatie over de bevalling, wanneer je ons moet bellen, informatie over de kraamtijd en het ouderschap. Door de groepsdynamiek haal je veel informatie en ervaringen uit de groep. Je wordt uitgebreider geïnformeerd (ongeveer 17 uur extra) en ziet met nog meer vertrouwen de bevalling tegemoet. Na verloop van tijd, als je elkaar beter kent en vertrouwd bent in en met de groep, biedt deze ook veel ondersteuning.
De Centering Pregnancy is wetenschappelijk onderzocht. Mogelijke voordelen die beschreven zijn: minder vroeggeboortes, hoger geboortegewicht, meer kennis, betere voorbereiding op de bevalling, meer sociale steun, minder medicamenteuze pijnbestrijding tijdens de bevalling, minder bijstimulatie tijdens de bevalling, minder stress, minder verwijzingen gedurende de zwangerschap, er wordt vaker borstvoeding gegeven.

Hoe vaak?

De bijeenkomsten zijn eerst één keer in de vier weken, daarna één keer in de twee weken. Je kunt ze dus ruim van tevoren inplannen in je agenda!

Hoe gaat het in zijn werk?

In totaal zijn er 10 bijeenkomsten. De eerste 9 zijn in de zwangerschap. Het intakegesprek en de echo’s zijn individueel. Vanaf 34-38wkn zijn de controles ook individueel. De bijeenkomsten worden begeleid door twee vaste personen: tenminste één verloskundige en daarnaast een collega-verloskundige of onze assistente Jette.
Als gastsprekers kunnen andere collegae worden uitgenodigd, zoals bijvoorbeeld een lactatiekundige, fysiotherapeute of draagdoekconsulente.

Kosten

Er zijn geen extra kosten die berekend worden voor deze vorm van zwangerschapsbegeleiding.

Enkele reacties uit de evaluaties van praktijken in Nederland die zijn gestart met Centering Pregnancy:

‘Met Centering Pregnancy hebben we enorm veel kennis opgedaan, nieuwe mensen ontmoet en zijn we bovengemiddeld klaar voor de kraamtijd (en daarna). Niet in 10 minuten klaar en buiten staan, maar 2 uur met gelijkgestemden brainstormen, praten en nadenken over onderwerpen rondom zwangerschap, bevalling en daarna. Het is een feest om naar de bijeenkomsten te gaan.’

‘Tien weten meer dan twee. Anderen vragen waar je zelf niet aan had gedacht. Zo krijg je veel meer kennis dan tijdens de korte consulten.’

‘Ik hou ervan dat er een vastgesteld programma met planning is.’

Is dit de verloskundige zorg die jou aanspreekt? Bij je telefonische aanmelding of op het aanmeldformulier kun je aangeven of je in een Centeringgroep wilt of liever individueel je controleafspraken maakt. Heb je nog vragen, bel gerust! We hopen dat jullie net zo enthousiast worden als wij!


Bijeenkomsten

De eerste groepen zijn inmiddels afgerond!

De zesde groep is gestart op 21 augustus 2017. Hanneke en Jette begeleiden deze groep

De zevende groep is gestart op 26 oktober 2017. Marjolein en Ineke begeleiden deze groep

De achtste groep is gestart op 21 november. Véronique en Laura begeleiden deze groep

De negende groep is gestart op 21 november. Hanneke en Bertine begeleiden deze groep

 

De tiende groep zal starten op 30 januari 2018. De bijeenkomsten zijn van 19.00-21.00u. Marjolein en Joanne zullen deze groep begeleiden

1e bijeenkomst 30 januari

2e bijeenkomst 21 februari

3e bijeenkomst 21 maart

4e bijeenkomst 10 april

5e bijeenkomst 2 mei

6e bijeenkomst 16 mei

7e bijeenkomst 30 mei

8e bijeenkomst 13 juni

9e bijeenkomst 27 juni

10e bijeenkomst: in te plannen als iedereen bevallen is!

 

De elfde groep zal starten op 5 maart 2018. De bijeenkomsten zijn van 19.00-21.00u. Irene en  Laura zullen deze groep begeleiden

1e bijeenkomst 5 maart

2e bijeenkomst 28 maart

3e bijeenkomst 23 april

4e bijeenkomst 24 mei

5e bijeenkomst 4 juni

6e bijeenkomst 21 juni

7e bijeenkomst 6 juli

8e bijeenkomst 17 juli

9e bijeenkomst 31 juli

10e bijeenkomst: in te plannen als iedereen bevallen is!