: AANMELDEN

Bevalplan

In een bevalplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Sommige vrouwen vinden het fijn om zich zo alvast voor te bereiden op de bevalling. Het is bedoeld om de verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt. Wat jouw ideeën en wensen zijn. Hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan. Tegelijk is het een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. Door een bevalplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.

 

Tips bij het schrijven:
Verzamel zo veel mogelijk informatie voordat je gaat schrijven. Dan weet je beter wat er gaat gebeuren en wat er mogelijk is.
Hou het bevalplan simpel. Beschrijf vooral wat echt belangrijk voor je is. Het beste kun je jouw wensen in je eigen woorden omschrijven.

Bespreken bevalplan

In de regel wordt het bevalplan tijdens de controle rond de 36e zwangerschapsweek besproken. Hiervoor is extra tijd gereserveerd. Samen met de verloskundige kun je bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren. Vaak zijn er dan alternatieven. Na dit gesprek kun je het bevalplan aanvullen of aanpassen als dat nodig is.

Niets in het plan staat vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen. Ook kan de bevalling anders lopen dan je had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al je wensen meer uitgevoerd worden. De verloskundige kan je bijvoorbeeld verwijzen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Er kunnen ingrepen nodig zijn. Of je kind kan opgenomen worden op de kinderafdeling. Je kunt in het bevalplan schrijven wat je in die situaties belangrijk vindt. Het is raadzaam om, in geval van een verwijzing naar andere hulpverleners, de aanwezigheid van jullie bevalplan te benoemen.

Bevalplan beknopt

Het bevalplan kun je zelf op papier zetten. Op de website van de KNOV kun je een bevalplan downloaden waarin onderwerpen en vragen staan die je op weg kunnen helpen bij het schrijven van jouw persoonlijke plan. Naast de onderwerpen die op bovenstaande site beschreven staan, zijn er nog een aantal onderwerpen die mogelijk belangrijk zijn om over na te denken:
– heb je je voorbereid op de bevalling door het volgen van een zwangerschapscursus
– aanwezigheid stagiares
– het maken van foto’s rondom de bevalling
– visite na de bevalling
– al je al eerder bent bevallen: wat heb je als prettig ervaren of wat juist niet
– zijn er dingen rondom de bevalling waar je tegenop ziet, angstig voor bent of zorgen over hebt (mogelijk naar
aanleiding van een vorige bevalling)

Bevalplan uitgebreid

Op de website van de KNOV kun je een checklist invullen om online een bevalplan te maken. Bij elk onderwerp kun je één of meerdere antwoorden aanvinken. Vink alleen die vragen aan, die voor jou echt belangrijk zijn. Gebruik de lege invulvelden voor specifieke wensen of om iets te verduidelijken. Na het invullen kun je je bevalplan uitprinten. Maak bij voorkeur van de checklist een samenvatting in eigen woorden. Meestal wordt een persoonlijk verhaal aandachtiger gelezen dan een standaardtekst.

Door het bevalplan van tevoren te maken en door te spreken, wist zij wat ik wilde en daar heeft zij naar gehandeld. Prima!