: AANMELDEN

Borst- en Flesvoeding

Het is algemeen bekend dat borstvoeding de beste voeding is voor een baby. Borstvoeding zit vol met vitaminen, voedingsstoffen en antistoffen die je baby beschermen tegen ziekten. Ook zijn er aanwijzingen dat ook op langer termijn de borstvoeding preventief kan werken tegen onder andere zwaarlijvigheid, diabetes en hart en vaatziekten. De voeding is goedkoop, altijd beschikbaar en op de juiste temperatuur. Daarnaast heeft borstvoeding ook voordelen voor jou. Tijdens het drinken van je baby wordt er een hormoon gemaakt die ervoor zorgt dat je baarmoeder samentrekt en je minder bloedverlies hebt in de eerste weken na de geboorte. Het zorgt er tevens voor dat je sneller gewicht verliest en dus sneller op je oude gewicht bent.

Het is belangrijk dat de baby binnen een uur na de bevalling al aan de borst drinkt, dan is het zuigreflex nog het sterkst aanwezig en de kans van slagen van de borstvoeding is dan het grootst. Lukt dit door bepaalde redenen niet, dan is het goed mogelijk op een later moment toch een goede start te maken.

Het komt ook voor dat de borstvoeding wat minder soepel verloopt dan je van te voren had gehoopt. We zullen dan samen met jou en de kraamverzorgster een plan opstellen hoe we jullie zo goed mogelijk kunnen helpen. Belangrijk hierbij is dat het een beleid is waar jullie achter kunnen staan. Heb je behoefte aan meer begeleiding die ook langer voortgezet kan worden dan kun je altijd contact op nemen met een lactatiekundige

Allergieën en borstvoeding

Als er allergieën in de familie voorkomen is het sterk aan te raden om borstvoeding te geven. Borstvoeding heeft een positief effect op de ontwikkeling en de uiting van een allergie: een kind met een aanleg voor allergie zal minder snel klachten (astma, eczeem, allergieën) ontwikkelen als het de eerste drie maanden borstvoeding heeft gehad. Nog beter is het om zes maanden volledige borstvoeding te geven. Komen er allergieën voor in de familie (één van de ouders, broers of zussen of eerder geboren kinderen) en het is nodig om kunstvoeding (bij) te geven dan is het belangrijk om hypoallergene voeding te geven.