Centering pregnancy

Centering Pregnancy: Tell me and I forgot, teach me and I remember, involve me and I learn

Centering Pregnancy: vertel het me en ik vergeet het, leer het me en ik onthoud het, betrek me en ik leer het

 


Wat is Centering Pregnancy

In plaats van de individuele controles tijdens de zwangerschap wordt de zorg in tien bijeenkomsten aangeboden aan een groep van 8 tot 10 zwangeren met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur. Tijdens deze bijeenkomsten worden de zwangerschapscontroles op een interactieve manier gecombineerd met voorlichting, informatie en gesprekken over wat jou en je mede-zwangeren bezig houdt tijdens de zwangerschap.

Actieve betrokkenheid

De bijeenkomsten beginnen met de medische controles. Je meet zelf je bloeddruk en gewicht en noteert deze in je zwangerschapsmapje. Apart van de groep doet de verloskundige, tijdens dit  één op één moment, het uitwendig onderzoek; voelen van de buik en luisteren naar het hartje met de doptone. We gaan daarna verder in groepsverband: op een creatieve en interactieve manier bespreken we iedere bijeenkomst één of meerdere onderwerpen die aansluiten op de fase van je zwangerschap. Daarnaast leer je automatisch vrouwen kennen die in hetzelfde schuitje zitten. We zien dat veel groepen nog lang contact met elkaar onderhouden en elkaar, ook nog na de bevalling, ondersteunen en tips geven!

 

Waarom Centering Pregnancy

Een reguliere controle duurt 10 minuten. Na het meten van de bloeddruk en het uitwendig onderzoek blijft er niet heel veel tijd over voor het geven van informatie en het beantwoorden van vragen. Een bijeenkomst van Centering Pregnancy duurt 2 uur. Na de controles is er nog ongeveer 1,5 uur over om verschillende onderwerpen te bespreken. Het kan gaan over klachten die je kunt hebben in de zwangerschap en wanneer je moet bellen, borst- en flesvoeding, maar natuurlijk ook over het verloop van de bevalling, waar bevallen en allerlei soorten pijnbestrijding. Daarnaast gaat het óók over de kraamtijd en ideeën over de invulling van het ouderschap. Door de groepsdynamiek haal je veel informatie en ervaringen uit de groep. Je wordt uitgebreider geïnformeerd (ongeveer 17 uur meer dan bij individuele controles) en ziet met (nog meer) vertrouwen de bevalling en het ouderschap tegemoet.

Na verloop van tijd, als je elkaar beter kent en vertrouwd bent met en in de groep, biedt deze ook veel ondersteuning. Alle groepen starten een WhatsApp groep die kan helpen bij vragen tijdens de zwangerschap, maar vooral als de baby’s er zijn érg nuttig is!

Het is wetenschappelijk bewezen dat het volgen van Centering Pregnancy veel voordelen biedt: er zijn minder vroeggeboortes, een hoger geboortegewicht, meer kennis, betere voorbereiding op de bevalling, meer sociale steun, minder medicamenteuze pijnbestrijding tijdens de bevalling, minder bijstimulatie tijdens de bevalling, minder stress, minder verwijzingen gedurende zwangerschap en bevalling en er wordt vaker borstvoeding gegeven.

Wanneer, hoe vaak en hoe laat?

De bijeenkomsten worden vooraf gepland door de verloskundige die de groep begeleid. Als je interesse hebt in het volgen van Centering Pregnancy, dan kun je dit bij je (online) aanmelding doorgeven. De assistente zal deze data dan met je delen. De bijeenkomsten zijn eerst één keer in de vier weken, daarna één keer in de drie weken en daarna één keer in de twee weken. De bijeenkomsten zijn overdag, met uitzondering van de 6e bijeenkomst. Tijdens die bijeenkomst verwachten wij ook de partners, daarom zal deze bijeenkomst in de avond zijn.  We kunnen een werkgeversverklaring afgeven (naast een zwangerschapsverklaring), waarin we het belang van het volgen van deze bijeenkomsten uitleggen. 

Hoe gaat het in zijn werk?

In totaal zijn er 10 bijeenkomsten. De eerste 9 zijn in de zwangerschap. Het intakegesprek en de echo’s zijn individueel. Vanaf 34-38wkn zijn de controles ook individueel. De bijeenkomsten worden begeleid door een vaste verloskundige. 
Als gastsprekers kunnen collegae worden uitgenodigd, zoals bijvoorbeeld een lactatiekundige, fysiotherapeut of draagdoekconsulente.

Kosten

Ondanks de zeer uitgebreide zorg zijn er geen extra kosten die berekend worden voor deze vorm van zwangerschapsbegeleiding.

Reacties

Enkele reacties uit de evaluaties van praktijken in Nederland die zijn gestart met Centering Pregnancy:

‘Met Centering Pregnancy hebben we enorm veel kennis opgedaan, nieuwe mensen ontmoet en zijn we bovengemiddeld klaar voor de kraamtijd (en daarna). Niet in 10 minuten klaar en buiten staan, maar 2 uur met gelijkgestemden brainstormen, praten en nadenken over onderwerpen rondom zwangerschap, bevalling en daarna. Het is een feest om naar de bijeenkomsten te gaan.’ 

‘Tien weten meer dan twee. Anderen vragen waar je zelf niet aan had gedacht. Zo krijg je veel meer kennis dan tijdens de korte consulten.’ 

‘Ik hou ervan dat er een vastgesteld programma met planning is.’ 

Is dit de verloskundige zorg die jou aanspreekt? Bij je telefonische aanmelding of op het online aanmeldformulier kun je aangeven of je in een Centeringgroep wilt of liever individueel je controleafspraken maakt. Wees er op tijd bij, de groepen zitten snel vol en er zijn reservelijsten! Heb je nog vragen, bel gerust! We hopen dat jullie net zo enthousiast worden als wij!