Hielprik

In de eerste week na de geboorte van jullie baby worden een paar druppels bloed afgenomen uit de hiel van jullie kind. Het laboratorium onderzoekt het bloed op een aantal ernstige, zeldzame aangeboren ziekten. De baby heeft hier naderhand geen klachten van (zoals weleens gebeurt na een vaccinatie). Deze ziekten zijn goed te behandelen met medicatie of een dieet. Als een ziekte snel na de geboorte wordt ontdekt, kan de behandeling ook snel starten.

De hielprik wordt uitgevoerd tussen de vierde en zevende dag na de geboorte. De geboortedag is hierbij altijd dag één. Voor uitgebreide informatie ga naar de website van het RIVM .

 

De hielprik wordt in de provincie Utrecht gedaan door een screener van de GGD en wordt gecombineerd met de gehoortest. In de provincie Zuid-Holland doen wij zelf de hielprik en krijg je een oproep voor de gehoortest, ongeveer 2-3 weken na de geboorte van je kindje. De uitslag van de gehoortest krijg je direct, de uitslag van de hielprik wordt per post verstuurd binnen 5 weken na afname.

 

Meedoen aan de hielprik is vrijwillig en kosteloos.