Een goede voeding is tijdens de zwangerschap belangrijk. In de hele zwangerschap is de baby afhankelijk van de voeding die de moeder gebruikt. De kwaliteit van de voeding moet goed zijn, omdat van de meeste vitamines en mineralen wat extra nodig is. Dat betekent niet dat tijdens de zwangerschap ‘voor twee’ gegeten moet worden. Naast goede voeding geldt een extra aanbeveling voor het slikken van foliumzuur en vitamine D tijdens de zwangerschap.
Behalve foliumzuur en vitamine D is het tijdens de zwangerschap niet nodig extra vitamines en mineralen te slikken. Zwangeren die toch extra vitamines en mineralen willen gebruiken, wordt aangeraden een multi-preparaat speciaal voor zwangeren te kiezen en hiervan de aanbevolen dosis te gebruiken. Deze levert de goede hoeveelheid foliumzuur en vitamine D en is veilig.
In (half)rauw vlees komt soms een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Dit is een infectieziekte die aangeboren afwijkingen bij het kind kan veroorzaken. Eet daarom geen (half)rauw vlees zoals rosbief, fricandeau, tartaar, filet americain, salami, cervelaat en ossenworst.
De toxoplasmoseparasiet komt ook voor in uitwerpselen van jonge katten. Doe handschoenen aan bij het verschonen van de kattenbak (of vraag iemand anders dit te doen). Uitwerpselen van katten zitten ook vaak in tuinaarde of in de zandbak. Doe handschoenen aan als je met tuinaarde werkt en was je handen na afloop goed.
Groentes zijn rijk aan vitamines en ijzer. Zorg er wel voor dat je de groente altijd eerst goed wast voordat je ze bereidt. De toxoplasmoseparasiet die hier boven beschreven staat, kan namelijk ook in ongewassen groente voorkomen. In de zwangerschap kun je beter geen rauwe melk gebruiken. Gewone (gepasteuriseerde) melk mag wel.
Eet geen zachte kaassoorten die van rauwe melk gemaakt zijn. Dit kan voorkomen in brie, camembert, roquefort en vacherin. Er staat dan ‘au lait cru’ op de verpakking. Deze kazen kunnen de listeriabacterie bevatten. Een listeria-infectie bij de a.s. moeder kan schadelijk zijn voor het kind.
Lever bevat veel vitamine A en teveel hiervan is schadelijk voor het kind. Eet hooguit eenmaal per dag een leverproduct als leverworst of leverpastei.
Het eten van rauwkost is gezond, maar koop of maak rauwkostsalades vers en bewaar ze niet te lang in de koelkast. Voor meer informatie over voeding in de zwangerschap verwijzen we jullie naar de app ZwangerHap of kijk op www.voedingscentrum.nl.
Met het gebruik van medicijnen adviseren wij terughoudend te zijn. Lees voor het gebruik van medicijnen de bijsluiter. Bij twijfel over het gebruik ervan kun je contact opnemen met je huisarts of apotheker of kun je bellen met het RIVM, tel: 030-2749111.
maternale kinkhoestvaccinatie (22-weken-prik): vanaf 22 weken zwangerschap kun je je als moeder laten vaccineren tegen kinkhoest. Na de vaccinatie maak je antistoffen aan, deze gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Hierdoor heeft je baby voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn leven. Bovendien beschermd de prik niet alleen je baby, maar ook jezelf. Klik hier voor meer informatie over de vaccinatie en/of het maken van een afspraak hiervoor.
Corona vaccinatie: gedurende de hele zwangerschap kun je je laten vaccineren tegen corona. Als zwangere behoor je tot een kwetsbare groep en is het advies om je te laten vaccineren. Klik hier voor meer informatie.
Roken is schadelijk voor het (ongeboren) kind. Nicotine en koolmonoxide passeren de placenta en komen zo bij de baby terecht. Dit betekent voor de baby minder bloedtoevoer en daardoor minder zuurstof. Hierdoor heb je grote kans op een achterstand in de groei en ontwikkeling. Ook is er een verhoogde kans op vroegtijdig loslaten van de placenta, vroegtijdig bevallen of een hoge bloeddruk, met alle gevolgen die daar weer uit voort komen. Indien gewenst, bieden we persoonlijke begeleiding bij het stoppen met roken. Hiervoor kun je een afspraak maken bij onze assistente.
Alcohol passeert de placenta en kan bij dagelijks gebruik in meer of mindere mate afwijkingen veroorzaken. Niemand weet zeker of er risico’s verbonden zijn aan ‘af en toe een glaasje’. Het is het meest veilig om tijdens de zwangerschap helemaal niet te drinken.
Tijdens de zwangerschap krijgt de bekkenbodem extra gewicht te dragen. Dit is geen probleem omdat de bekkenbodem zich aanpast aan het langzaam toenemende gewicht. De hormonale veranderingen zorgen ervoor dat het bekken en de bekkenbodem wat soepeler worden. Uiteraard hebben andere belastende factoren ook invloed, bijvoorbeeld sport, beroep of eerdere zwangerschappen.
Dan is het raadzaam om contact op te nemen met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut . Je kan zonder verwijzing terecht bij o.a. fysiotherapeuten maatschap Woerden.
Enkele tips om goed voorbereid op vakantie te gaan:
Het is belangrijk om de hele zwangerschap te blijven bewegen. Je kunt tot het einde toe wandelen, zwemmen en fietsen. Dit houdt je lichaam soepel en in goede conditie en daar profiteer je tijdens de zwangerschap en de bevalling zeker van. Je kunt tijdens de zwangerschap ook rustig doorgaan met sporten. Prestatiegericht sporten wordt echter afgeraden. Sporten waarbij veel gesprongen wordt zijn een behoorlijke belasting voor de banden van je baarmoeder, en kunnen dus daarna flinke pijn en/of harde buiken veroorzaken.
Buikspieren kunnen tot ongeveer 16 weken getraind worden, daarna kun je beter de rechte buikspier ontzien. Ook bij het omhoog komen uit bed, ligbank of van onze onderzoeksbank kun je het beste jezelf aanleren om eerst op je zij te draaien en dan pas overeind te komen. Zo kun je voorkomen dat deze rechte buikspier bij het opstaan teveel belast wordt. Ook de rugsprieren worden ontzien. Luister tijdens, maar ook na het sporten goed naar je lichaam. Heb je tijdens/na het sporten klachten als buikpijn of je niet lekker voelen, doe dan de volgende keer iets minder fanatiek of stop er uiteindelijk helemaal mee.
Het groeiende kindje in je buik vraagt veel energie, het is dus niet vreemd dat je behoefte hebt aan meer slaapuren. Luister naar je lichaam en blijf niet doorgaan in hetzelfde ritme als voor je zwangerschap.
Het wordt afgeraden om tijdens de eerste 14 weken van de zwangerschap naar de sauna te gaan. Na deze periode is enige voorzichtigheid geboden tijdens het saunabezoek. Dit heeft onder andere te maken met een grote belasting van de bloedcirculatie. Tijdens de zwangerschap is, onder invloed van hormonen, de bloeddruk lager dan buiten de zwangerschap. Door de warmte van de sauna verwijden je bloedvaten en zakt de bloeddruk extra. Dit maakt dat je opeens duizelig, beroerd of misselijk kunt worden of zelfs flauwvalt. Wil je toch graag de sauna gebruiken, ga dan liever niet alleen, niet langer dan 10 minuten, ga niet te hoog in de sauna zitten en neem geen dompelbad of koude douche na afloop.
Er wordt enige voorzichtigheid aangeraden bij zonnen en het gebruik van de zonnebank. Dit heeft onder andere te maken met de aanleg van meer pigment in de huid, hierdoor kun je een ‘zwangerschapsmasker’ krijgen. Dit zijn donkere pigmentvlekken op met name het gezicht. Deze worden na de zwangerschap vaak wel wat lichter, maar verdwijnen zeker niet helemaal. Het is dan ook raadzaam om, ook in de zomer, niet zonder bescherming te zonnen. Wil je toch graag wat kleur krijgen, dan is het niet schadelijk. Bedek dan wel je buik met een handdoek, zeker wanneer deze wat boller wordt en doordoor dichter onder de zon of lampen ligt. Verder gelden de algemene regels met betrekking tot zonnen en zonnebanken met het oog op kanker.
Er zijn geen schadelijke effecten bekend van het verven van je haar tijdens de zwangerschap. Het kan wel zijn dat je haar is veranderd onder invloed van de zwangerschapshormonen, misschien wat voller is geworden en misschien anders reageert op verf of permanent. Bespreek dat even met je kapper.