Nieuwe Corona-update – 23 december

Naar aanleiding van de persconferentie van dinsdagavond 14 december j.l. hanteren wij vanaf maandag 20 december de volgende EXTRA maatregelen in onze praktijk. 

Vanaf maandag 20 december a.s. verzoeken wij je om GEEN kinderen mee te nemen naar het spreekuur. Tevens verzoeken wij je om thuis te blijven als je verkouden bent (en/of andere corona-gerelateerde klachten hebt), dat geldt ook voor je partner en/of anderen. OOK als je een negatieve PCR-test hebt gehad bij de GGD.  

Graag lichten wij deze extra maatregelen toe:

– zwangeren zijn een kwetsbare groep, waarvan zeker de helft niet gevaccineerd is

– een (ongevaccineerde) zwangere heeft een groter risico om in het ziekenhuis terecht te komen als zij corona krijgt

– een opgenomen zwangere heeft een groter risico om op de IC terecht te komen

– een zwangere die op de IC wordt opgenomen en beademd moet worden, moet bevallen van haar (wellicht nog veel te kleine/jonge) baby

– op een spreekuur zien wij veel vrouwen, wat de kans op verspreiding van Corona vergroot

– wij werken zo hygiënisch mogelijk, wassen heel vaak onze handen, houden afstand en ontsmetten en luchten onze spreekkamers een aantal keer per dag

– het in quarantaine moeten bij een positief geteste huisgenoot, maakt de situatie spannender voor de praktijkbezetting

– er zijn afgelopen week 3 collega’s tegelijk thuis in quarantaine geweest (met alledrie een andere besmettingsbron)

– ook een verkoudheid kun je overdragen, en ook bij een verkoudheid moeten wij testen en thuis blijven en kunnen dus niet werken

Een voorbeeld hoe het kan lopen: een (achteraf) besmette zwangere besmet (uiteraard onbedoeld en onbewust) een verloskundige. Deze verloskundige loopt Corona op, maar weet dat niet direct. Zij heeft aansluitend aan het spreekuur een dienst, doet één (of meerdere) bevallingen en ziet (gelukkig) kort een aantal kraamvrouwen. Als blijkt dat deze collega besmet is, moeten de gezinnen van de net bevallen vrouwen ook in quarantaine. Hun kraamverzorgende verzorgt hen kort en in pak, de verloskundige belt alleen en komt niet langs. Zij mogen geen bezoek ontvangen. Zij moeten een aantal keer testen voordat ze weer uit quarantaine mogen. 

Al met al een onwenselijke, maar geen ondenkbare (en ook op waarheid gebaseerde), situatie! 

Daarom vragen we je met klem:

– kom alleen als je géén klachten hebt (ook als je toch een negatieve PCR-test bij de GGD had!), dat geldt ook voor je evt partner

– neem maximaal 1 volwassene extra mee

– laat kinderen thuis

Deze maatregelen gelden zowel voor de reguliere spreekuren, als voor het echospreekuur, het hartjesspreekuur en de bijeenkomsten van Centering Pregnancy. Uiteraard zijn deze maatregelen aanvullende op de al geldende maatregelen (houd afstand, desinfecteer je handen en draag een mondkapje).

We vragen jullie begrip hiervoor en begrijpen heel goed dat het juist nú lastig kan zijn om je kinderen niet mee te mogen nemen. We hopen dat jullie begrijpen dat de situatie in onze praktijk  momenteel ook spannend is. Gelukkig hebben we heel fijne waarneemsters (Maud, Thirza en Monique) die flexibel zijn en meer of minder kunnen opvangen. 

Met z’n allen hopen we dat we de praktijk ‘gewoon’ kunnen laten draaien, de zorg kunnen geven die jullie van ons mogen verwachten en gezond blijven en/of weer worden!

Centering Pregnancy

De bijeenkomsten van Centering Pregnancy vinden plaats op de praktijk in groepen van max 8 vrouwen. De 1,5 meter afstand kan bewaard blijven tijdens de bijeenkomsten.

Voorlichtingsavond

De voorlichtingsavond over de bevalling vindt plaats via Zoom. Je kunt de data vinden op onze website en je daar ook voor een van deze data opgeven. Je kunt je ook aanmelden via de assistente. Een aantal dagen voor de bijeenkomst krijg je de Zoom-link in je mail. 

Bloedprikken

Je wordt verzocht om een afspraak te maken als je bloed wilt gaan prikken in het Antonius Ziekenhuis. Dat kan via www.antoniusziekenhuis.nl/bloedafname of bel 088-3207650. Dit is om het aantal mensen dat komt bloedprikken een beetje te verspreiden over de dag. 

Bevalling

De verschillende ziekenhuizen hanteren momenteel verschillend beleid wat betreft een extra volwassene (naast je partner) bij de bevalling. Ook is het beleid omtrent bezoek is niet in alle ziekenhuizen gelijk. Kijk op de website van het betreffende ziekenhuis is om te zien welke maatregelen er gehanteerd worden.

Kraamvisites

We rijden alle kraamvisites, en zullen dat alleen telefonisch doen als het echt noodzakelijk is. Laat het daarom weten als je klachten hebt die passen bij Corona, we zullen dan onze maatregelen nemen. Wat betreft het ontvangen van bezoek als de kraamverzorgende er is, vragen we je het beleid hierin na te vragen bij het kraamcentrum.

Ten alle tijde blijft gelden: blijf thuis bij klachten en laat je testen!

 

Houd veranderingen in de gaten via onze website, Facebookpagina en Instagram.

Met warme groet,

Verloskundigen en assistentes van Uitgerekend Woerden