Preconceptie

Dankzij alle voorbehoedsmiddelen kun je tegenwoordig een bewuste keuze maken over het wel of niet zwanger willen worden. Het is een grote stap; samen met je partner heb je hier waarschijnlijk al over gepraat. “Zwanger worden? Wanneer..? Waar moet ik aan denken?” Dit zijn vragen die je bezig kunnen houden vanaf het moment dat je aan kinderen wilt beginnen.

 

We weten inmiddels dat de eerste 1000 dagen van de ontwikkeling van een kindje heel belangrijk zijn voor de rest van zijn of haar leven. Dat begint dus al bij de conceptie. De organen van een kindje worden al in de eerste maanden van de zwangerschap aangelegd. Dat proces is al in volle gang als je ontdekt dat je zwanger bent. Dat maakt het extra belangrijk om al vóór de zwangerschap als stel (dus niet alleen degene die zwanger wordt!) zo gezond mogelijk te leven.

 

Belangrijk is om al voor de zwangerschap béiden te stoppen met roken en het drinken van  alcohol. Ook is het advies om een maand voordat een vrouw stopt met anticonceptie, te starten met het slikken van foliumzuur. Dit is om de kans op een open ruggetje of open lip en gehemelte (schisis) te verkleinen. De aanbevolen hoeveelheid is 400 microgram per dag tot 10 weken zwangerschap. Heb je een (erfelijke) ziekte en/of gebruik je medicatie, raadpleeg dan je behandelend arts of het veilig is om zwanger te worden.

 

Om jullie gezondheid goed in kaart te brengen, of om meer informatie te krijgen over gezond zwanger worden en zijn, kunnen jullie bij ons ook een gesprek plannen. Dat heet een preconceptiegesprek en wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Neem telefonisch contact met ons op voor meer informatie over zo een gesprek of om een gesprek in te plannen.