: AANMELDEN

Spiralen

Over de spiraal:

  • een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding
  • er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonvrije koperspiraaltje
  • (T-Safe en Ballerine) en het hormoonspiraaltje (Mirena en Kyleena)
  • een spiraaltje kan vanaf 10 tot 12 weken na de bevalling worden geplaatst. Na een keizersnede vanaf 12 weken
  • indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap

Er zijn 2 verschillende soorten spiralen:

Hormoonvrij spiraal

Koperspiraal T-safe en Ballerine
Het koperspiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie zonder hormonen. Het koperspiraaltje heeft een T-vorm en is gemaakt van kunststof en koper. Het spiraaltje geeft zeer gedoseerd een kleine hoeveelheid koper af. Koper maakt zaadcellen inactief. Hierdoor vindt er géén bevruchting plaats. Daarnaast zorgt het spiraaltje ervoor dat het baarmoederslijmvlies verandert, waardoor een eventueel tóch bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand.

Aangezien het koperspiraal een methode zonder hormonen is, behoud je jouw natuurlijke menstruatiepatroon. Wel kan de eerste en soms de tweede menstruatie wat eerder komen dan gebruikelijk en pijnlijker zijn of langer duren. Na ca drie maanden moet je menstruatiepatroon weer gelijk zijn aan je natuurlijke menstruatiepatroon. Daarom is dit spiraaltje dan ook niet aan te raden als je al heftige menstruaties hebt. Het verloop van je menstruatiepatroon heeft overigens geen effect op de betrouwbaarheid van het koperspiraal. Tot slot is het goed om te weten, dat je met het koperspiraal je menstruatie niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen.

De T-Safe koperspiraal die wij voorschrijven beschermt als enige tien jaar lang tegen ongewenste zwangerschap. Het is uiteraard mogelijk deze eerder te verwijderen bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

 

Het Ballerine koperspiraaltje is geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar.
Dit nieuwe spiraaltje bestaat uit een aantal koperen balletjes, geregen aan een flexibel frame met ‘memory shape’. Zodra het frame uit de inbrenghuls komt, krult het zich in de baarmoeder op tot een bolle vorm met een diameter van slechts 15 mm. De Ballerine wordt gemakkelijk ingebracht door de zeer dunne inbrenghuls (3,2 mm). Door de soepele 3D vorm is het een goed alternatief voor vrouwen die minder goed reageren op andere koperspiralen.

Kijk voor uitgebreide informatie (contra indicaties, bijwerkingen etc) op www.t-safe.nl en op www.ballerine.nl

Hormoonhoudend spiraal

Mirena en Kyleena
Het progestageen in het hormoonhoudend spiraaltje blokkeert de afgifte
van de natuurlijke hormonen  die nodig zijn om de eierstokken te stimuleren en een rijpe eicel te produceren. Dat betekent dat er geen eitje vrijkomt en er dus ook geen bevruchting kan plaatsvinden. Bovendien wordt door het progestageen de samenstelling van het baarmoederhalsslijmvlies zodanig veranderd dat de baarmoederhals niet meer toegankelijk is voor zaadcellen.

Echter bij het hormoonhoudend spiraaltje is de hoeveelheid van het progestageen in het lichaam zo gering dat soms toch een eisprong plaatsvindt. Omdat bij het hormoonspiraaltje de afgifte van het progestageen direct in de baarmoeder gebeurt is de concentratie van het hormoon in de baarmoederhals zo hoog, dat zaadcellen niet in de baarmoeder kunnen komen en ook geen eicel kunnen bevruchten.

Ook met het hormoonhoudend spiraal kan je je menstruatie niet overslaan, verschuiven of uitstellen. Het is goed om te weten dat, bij gebruik van het hormoonspiraal, je menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven. Dit komt omdat er geen baarmoederslijmvlies opgebouwd wordt.

Bij 57% van de vrouwen ontwikkelt zich een onregelmatig menstruatiepatroon. Bij 16% van de vrouwen blijft de menstruatie helemaal weg. Het verloop van je menstruatiepatroon heeft geen effect op de betrouwbaarheid van het hormoonspiraal.
De Mirena spiraal is een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel en geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Uiteraard kun je de Mirena ook voor een kortere periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Het hormoonhoudend spiraal bevat alleen progestagenen.

Het zusje van Mirena is de Kyleena spiraal. Deze is sinds kort verkrijgbaar en bevat nog minder hormonen dan de Mirena. Dit hormoonspiraaltje is net zo betrouwbaar als de Mirenaspiraal. Dit hormoonhoudend spiraal is niet geschikt wanneer je overgangsklachten hebt en daardoor onregelmatig of meer bloedverlies hebt dan normaal.
Kijk voor uitgebreide informatie (contra indicaties, bijwerkingen etc) op www.apotheek.nl.