Centering pregnancy

Centering Pregnancy: Tell me and I forgot, teach me and I remember, involve me and I learn

Centering Pregnancy: vertel het me en ik vergeet het, leer het me en ik onthoud het, betrek me en ik leer het

 


Wat is Centering Pregnancy

In plaats van de individuele controles tijdens de zwangerschap wordt de zorg in tien bijeenkomsten aangeboden aan een groep van maximaal 8 zwangeren (ivm Corona) met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur. Tijdens deze bijeenkomsten worden de zwangerschapscontroles op een leuke en interactieve manier gecombineerd met voorlichting, interactieve leermethoden en gesprekken over wat jou en je mede-zwangeren bezig houdt tijdens de zwangerschap.

Actieve betrokkenheid

De bijeenkomsten beginnen met de medische controles. Je meet zelf je bloeddruk en gewicht en noteert deze in je zwangerschapsboek. Afgeschermd van de groep doet de verloskundige, tijdens dit  één op één moment, het uitwendig onderzoek; voelen van de buik en luisteren naar het hartje met de doptone. We gaan daarna verder in groepsverband: op een creatieve en interactieve manier bespreken we iedere bijeenkomst één of meerdere onderwerpen die aansluiten op de fase van je zwangerschap. Daarnaast leer je automatisch vrouwen kennen die in hetzelfde schuitje zitten. We zien dat veel groepen nog lang contact met elkaar onderhouden en elkaar, ook nog na de bevalling, ondersteunen en tips geven!

 

Waarom Centering Pregnancy

Een reguliere controle duurt 10 minuten. Na het bloeddruk meten en uitwendig onderzoek blijft er niet heel veel tijd over voor het geven van informatie en het bean

woorden van vragen. Bij Centering Pregnancy duurt een bijeenkomst 2 uur. Omdat de data vooraf bekend zijn, is dat vaak goed in te plannen met werk en/of oppas. In de 2 uur kunnen verschillende onderwerpen aan bod komen. Denk aan mogelijke kwalen, informatie over de bevalling, wanneer je ons moet bellen, informatie over de kraamtijd en het ouderschap. Door de groepsdynamiek haal je veel informatie en ervaringen uit de groep. Je wordt uitgebreider geïnformeerd (ongeveer 17 uur extra) en ziet met nog meer vertrouwen de bevalling tegemoet. Na verloop van tijd, als je elkaar beter kent en vertrouwd bent in en met de groep, biedt deze ook veel ondersteuning.
De Centering Pregnancy is wetenschappelijk onderzocht. Mogelijke voordelen die beschreven zijn: minder vroeggeboortes, hoger geboortegewicht, meer kennis, betere voorbereiding op de bevalling, meer sociale steun, minder medicamenteuze pijnbestrijding tijdens de bevalling, minder bijstimulatie tijdens de bevalling, minder stress, minder verwijzingen gedurende de zwangerschap, er wordt vaker borstvoeding gegeven.

Wanneer, hoe vaak en hoe laat?

De bijeenkomsten zijn eerst één keer in de vier weken, daarna één keer in de drie weken en daarna één keer in de twee weken. De bijeenkomsten zijn overdag, met uitzondering van de 6e bijeenkomst. Tijdens die bijeenkomst verwachten wij ook de partners, daarom zal deze bijeenkomst in de avond zijn. Alle momenten zijn vooraf gepland, dus je kunt ze ruim van tevoren inplannen in je agenda! We kunnen een werkgeversverklaring afgeven, waarin we het belang van het volgen van deze bijeenkomsten uitleggen. Vraag ons of onze assistentes naar de data en tijden van de groep waar jij in zou kunnen!

Hoe gaat het in zijn werk?

In totaal zijn er 10 bijeenkomsten. De eerste 9 zijn in de zwangerschap. Het intakegesprek en de echo’s zijn individueel. Vanaf 34-38wkn zijn de controles ook individueel. De bijeenkomsten worden begeleid door een vaste verloskundige. Zolang de 1,5 meter maatregel nog van kracht is, zullen we ons daar uiteraard aan houden. Om deze reden zullen de groepen niet groter zijn dan 8 zwangeren.
Als gastsprekers kunnen andere collegae worden uitgenodigd, zoals bijvoorbeeld een lactatiekundige, fysiotherapeut of draagdoekconsulente.

Kosten

Ondanks de zeer uitgebreide zorg zijn er geen extra kosten die berekend worden voor deze vorm van zwangerschapsbegeleiding.

Reacties

Enkele reacties uit de evaluaties van praktijken in Nederland die zijn gestart met Centering Pregnancy:

‘Met Centering Pregnancy hebben we enorm veel kennis opgedaan, nieuwe mensen ontmoet en zijn we bovengemiddeld klaar voor de kraamtijd (en daarna). Niet in 10 minuten klaar en buiten staan, maar 2 uur met gelijkgestemden brainstormen, praten en nadenken over onderwerpen rondom zwangerschap, bevalling en daarna. Het is een feest om naar de bijeenkomsten te gaan.’ 

‘Tien weten meer dan twee. Anderen vragen waar je zelf niet aan had gedacht. Zo krijg je veel meer kennis dan tijdens de korte consulten.’ 

‘Ik hou ervan dat er een vastgesteld programma met planning is.’ 

Is dit de verloskundige zorg die jou aanspreekt? Bij je telefonische aanmelding of op het aanmeldformulier kun je aangeven of je in een Centeringgroep wilt of liever individueel je controleafspraken maakt. Wees er op tijd bij, de groepen zitten snel vol en er zijn reservelijsten! Heb je nog vragen, bel gerust! We hopen dat jullie net zo enthousiast worden als wij!